Az olívafa termése a mediterrán étrend alapja és a közelmúltban újra felfedezték az egész világon. Egyre több olivabogyót és olivaolajat fogyasztanak a világon jótékony hatásuk miatt. Az elmúlt évek során több száz kutatást végeztek világszerte az olivafa levelének megismerése céljából és igazolták, hogy az aktív nyomelemek túlnyomó többsége megtalálható benne.

Az olajfalevél jelentőségét főként a squalen és oeluropein nevű anyagok jelentik. Az elmúlt évek egyik legfontosabb felfedezése a táplálkozástudomány terén a squalen, ami kémiailag a karotinoidok családjába tartozik és hatása szinte azonos velük. A bőr egészségében játszik nagy szerepet, puhává és ellenállóbbá teszi a káros napsugarakkal szemben, valamint képes az immunrendszert aktivizálni. Az oleuropein bámulatos kutatási eredményeit V. Petrov professzor bocsátotta először a nyilvánosság elé. Már kis mennyiségben adagolva is közel 60-százalékban képes csökkenteni a kutatásban résztvevő betegek magas vérnyomását. Megszüntetheti a szívritmus zavart, javítja a koszorúerek működését, serkenti a szív vérrel való ellátottságát. Mindemellett görcsoldóként is kiváló.
Részletes és szigorú toxicitási vizsgálatok adatai is megerősítették, hogy a készítményből a javasolt, szokásos napi adag akár több százszorosának bevétele sem idézhet elő mérgezést vagy egyéb mellékhatásokat.

Az olajfalevél kivonat olyan fontos anyagokat tartalmaz, mint a króm, vas, szelén, cink, béta-karotin, C-vitamin, illetve aminosavak. Az olajfalevélben található szkvalén a zsírok egyik fajtája, mely az A-, D- és E-vitaminhoz hasonló hatással rendelkezik. Képes szintetizálni a sejteken belüli oxigént, ezáltal kedvezően hat az anyagcsere reakcióira. Antioxidáns hatású, fontos szerepet játszik a hormonműködés szabályozásában, erősíti az immunrendszert és fokozza a toxinok kiválasztását.